Samenwerking
Lexicon: een gestructureerde gemeenschappelijke taal met potentie
Pien Walraven & Arend Wiechers (Radboud Universiteit)
Binnen de Radboud Universiteit zijn we gestart met de ontwikkeling van een gestructureerde gemeenschappelijke taal: het Lexicon. Dit Lexicon kan een hulpmiddel zijn om de juiste vorm van (digitaal gedreven) harmonisatie te vinden voor grensoverstijgende samenwerkingen en informatieuitwisseling.
Het Lexicon kan helpen om samenwerking te verbeteren op verschillende manieren:
• Het is een gestructureerde, maar ook toegankelijke basis voor een gezamenlijke taal. Dat helpt bij de samenwerking tussen verschillende stakeholders in het onderwijs (denk: onderwijsbeleidsmedewerkers, onderwijskundig adviseurs, docenten).
• Door de structuur van het Lexicon kan het een solide, maar ook toegankelijke brug slaan van deze onderwijsstakeholders naar architectuurstandaarden zoals HORA, maar ook naar meer technische standaarden zoals OOAPI.
Belangrijke principes bij de doorontwikkeling van het Lexicon zijn (1) onze focus op harmoniseren met behoud van autonomie, en (2) toegankelijkheid en gezamenlijke doorontwikkeling van het Lexicon.
Inmiddels wordt ons initiatief verder uitgewerkt in samenwerking met SURF en onder de vlag van het DEMAND project. We zijn al in gesprek met de HAN, Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit en de NeurotechEU alliantie om te zoeken naar manieren om gezamenlijke doorontwikkeling concreet vorm te geven. In deze sessie vertellen we over ons initiatief, laten we deelnemers de toegevoegde waarde ervaren, en doen we de bredere oproep om hierin mee te denken of mee te werken.
Studiekeuze123.nl: Arbeidsmarktdata als extra ingang voor effectieve studiekeuzebegeleiding
Natanja de Bruin & Pauline Thoolen (LCSK)
Het Landelijk Centrum Studiekeuze (LCSK) presenteert op de HO-Link met trots de nieuw ontwikkelde Beroepenbrowser. Als onafhankelijke stichting werken we aan het verzamelen, verspreiden en beschikbaar stellen van data en informatie over het hoger onderwijs en studiekeuze. We betrekken hierbij belangrijke dataleveranciers en stakeholders waaronder Universiteiten en Hogescholen, DUO, het CBS, Studielink, de onderwijskoepels, studiekiezers en de bonden van studenten en decanen. De Beroepenbrowser is tot stand gekomen vanuit de behoefte uit het veld en op verzoek van het ministerie van OCW. Het vormt een nieuwe en belangrijke toevoeging aan de informatieketen in het hoger onderwijs en in de aansluiting tussen mbo/vo en het ho.
Decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders kunnen hiermee beter geïnformeerd in gesprek gaan met studiekiezers en studenten. Het stelt hen in staat om loopbaanadvies te geven die aansluit bij de realiteit van de arbeidsmarkt en de ambities van de student. Dat versterkt de begeleiding en kan leiden tot weloverwogen keuzes door studenten, wat zowel de student als de instelling ten goede komt. De nieuwe webpagina’s dragen impliciet bij aan een duidelijkere verbinding en samenwerking tussen onderwijs en het beroepenveld.
Tijdens de presentatie tonen we de nieuw ontwikkelende informatie maar zullen we, waar mogelijk, het zoekgedrag van studiekiezers laten zien in deze eerste maanden van livegang. Dit kan beleidsmedewerkers en andere belanghebbenden nieuwe en interessante inzichten geven over het oriëntatieproces. De livegang betrof een minimum viable product en de doorontwikkeling vindt onverminderd plaats onder regie van LCSK en zal uiteindelijk worden ingebed in de reguliere werkzaamheden. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de doelgroep, de belangrijkste stakeholders, informatie-experts en content-creators. In dit proces staan we open voor alle vormen van feedback.
Krachtige samenwerkingen in een blended format met Erasmus+
Larissa Sluijk (Nuffic) & Lydia Altenburg (Hanze Hogeschool)
Het Erasmus+ programma biedt kansen voor studenten en staf om interculturele en interdisciplinaire competenties te versterken door mobiliteit en samenwerking met Europese partners. Een innovatieve manier van samenwerken en onderwijs is de introductie van de zogenaamde Blended Intensive Programmes (BIPs). BIPs worden ontworpen door nauwe samenwerking van Nederlandse instellingen met Europese partners en worden in blended format aangeboden (fysiek & digitaal). Gezien de duur van een BIP (5-30 dagen fysieke mobiliteit), kan er in een korte tijd veel impact gemaakt worden en is een buitenlandervaring een stuk toegankelijker.
Een voorbeeld van zo’n succesvolle samenwerking is de STARS EU Startup BIP, die door de Hanze Hogeschool is gecoördineerd. Dit afgeronde BIP fungeerde als een prototype een samenwerkingscursus waarbij minstens zes universiteiten betrokken waren. Deze samenwerking heeft de uitdagingen onthuld en aangepakt waarmee internationaal samenwerkend onderwijs wordt geconfronteerd.
Tijdens deze interactieve workshop ontdekken we de lessons learned, maar leren we ook welke mogelijkheden innovatief onderwijs kan bieden in het kader van een BIP.
Samen groeien met minder middelen. Een praktijkvoorbeeld van Erasmus MC.
Lennaert van Heum (Nationaal Agentschap Erasmus+ Nuffic) en Raoul Tan (Erasmus MC )
In een tijd waarin we meer willen bereiken met minder, zijn nieuwe vormen van internationale samenwerking en een geïntegreerde aanpak op beschikbare financieringsmogelijkheden essentieel. Tijdens deze sessie verkennen we hoe het Erasmus MC op een strategische manier internationale subsidiemogelijkheden en partnerschappen inzet en combineert. Daarbij gaan we specifiek in op de synergiën die door het Erasmus MC worden gemaakt tussen hun verschillende projecten bij het programma Erasmus+ en de manier waarop deze projecten als initiator of als multiplier ingezet worden voor projecten die met andere middelen worden bekostigd, zoals via Horizon Europe. Zo worden niet alleen de mogelijkheden vergroot, maar ook de impact van de betreffende projecten versterkt.
Laat je inspireren en neem mee hoe doelen die soms onbereikbaar lijken, toch gerealiseerd kunnen worden!
Leren in en van het regionale netwerk
Wijnand Aalderink & Bas Baalmans (RUG)
De kennisinstelling van vandaag zoekt de verbinding met de echte wereld. In onze interactieve workshop nemen we de deelnemers mee in diverse praktische voorbeelden van challenged based education. Hierin draait het om de uitdagingen van bedrijven plus publieke organisaties én om de leerervaringen van de studenten. In de context van het noordelijke netwerk worden thema's als technologische innovatie, digitale transformatie en AI, gezamenlijk vormgegeven, zowel in als buiten het curriculum.
De ""business value"" voor de deelnemende organisaties is belangrijker dan de focus op de techniek. De inzet van talentvolle studenten verruimt het perspectief van de opdrachtgevers. En de studenten leren in de praktijk nog beter om zich heen te kijken ten behoeve van hun eigen (loopbaan)ontwikkeling.
Minderen met z’n allen
Sacha Kroonenberg (TU Delft)
Doelmatigheid en efficiëntie zijn de pijlers van ‘meer met minder’ in de onderwijs ondersteuning. En in deze tijd komt er nog een pijler bij: versobering. Maar hoe geef je deze drie onderwerpen vorm? Hoe voer je het gesprek hierover binnen een universiteit? Waar vind je draagvlak? Immers: de opleidingen trekken aan de touwtjes, lijkt het. In deze sessie deel ik de Instellingbrede aanpak zoals we die hebben vormgegeven bij de TU Delft. Met drie werkagenda’s en gezamenlijke werkconferenties met vertegenwoordiging vanuit alle opleidingen.
Engagement management in een competitieve markt – lessons learned UK
Har Heuberger (Simac IDS; Simac IDS NL BV & Simac IDS LTD) & een Engelse instelling
Let op: deze sessie wordt in het Engels gegeven.
In een context van budgettaire krapte en toenemende concurrentie wordt een klantgerichte benadering steeds belangrijker binnen het hoger onderwijs. Engelse universiteiten hebben hierin al flinke stappen gezet. Zij ontwikkelden een meer procesmatige aanpak van studentbegeleiding, gecombineerd met een empathische, bijna commerciële blik – gericht op zowel studenttevredenheid als efficiëntie: een echte win-win.
De student experience is inmiddels een serieuze KPI geworden in het Verenigd Koninkrijk. In de jaarlijkse National Student Survey worden ruim een half miljoen studenten bevraagd, en de resultaten wegen mee in de studiekeuze. Deze focus is extra relevant door de hoge studiekosten en toenemende prestatiedruk.
In deze sessie delen we de inzichten en praktijkervaringen van onze Engelse partners: wat kunnen wij leren van hun aanpak en waar liggen kansen voor het Nederlandse hoger onderwijs?
HOlink 2025
HOlink 2025holink@congresbureau.duo.nl
HOlink 2025holink@congresbureau.duo.nlhttps://www.holink.nl/160768
2025-06-02
2025-06-03
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
HOlink 2025HOlink 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend