Innovatie & transformatie
De IND en de internationale student
Bibi van Epen (IND)
De IND neemt je mee in de verbeteringen van de dienstverlening aan HO-instellingen en internationale studenten. Aan de hand van de klantreis van de onderwijsinstelling en van de internationale student wordt verteld welke digitale vernieuwingen de IND inmiddels heeft gerealiseerd en welke nog ingezet gaan worden. Denk aan de inzet van een virtuele medewerker voor het snel en foutloos behandelen van aanvragen voor een studievergunning of meldingen van een gewijzigde situatie van de student.
Behalve digitale vernieuwingen zijn er binnen de IND procesvernieuwingen doorgevoerd. We kijken procesmatig zowel terug als vooruit.
Heb je op voorhand vragen? Mail deze uiterlijk vrijdag 16 mei naar holink@duo.nl, dan komen ze tijdens de sessie aan bod.
Hoe gaan we het nieuwe aanmelden, inschrijven en intekenen ontwerpen, ontwikkelen en organiseren en wat betekent dat voor de instellingen?
Bas Rijnbende (SURF/Npuls/Studielink) & Walter Groen (Stichting Studielink)
Samen met Surf, Npuls, MBO digitaal en Studielink gaan we werken aan de nieuwe oplossing voor aanmelden, inschrijven en intekenen op onderwijs(eenheden) voor zowel bekostigd als niet bekostigd onderwijs (van bekostigde instellingen).
Dit gaat zowel over het vervangen van het huidige Studielink (en CAMBO) als het neerzetten van innovatieve functionaliteit om drempelloos studeren mogelijk te maken. Hoe gaan we dit organiseren en wat zit er allemaal in deze oplossingen? Hoe wordt jij als instelling betrokken bij deze vernieuwing en hoe lang gaat dit duren?
De nieuwe sectorvoorziening: Hoe ziet de interface voor studenten en instellingen eruit?
Ruth Emous (Stichting Studielink) & Linda Evers (Npuls)
Jullie kennen vast het Dashboard Instellingen en Dashboard Studenten in Studielink. Met de komst van de nieuwe sectorvoorziening krijgt niet alleen de architectuur een vernieuwde inrichting, maar werken we ook aan een verbeterd UX-design voor zowel studenten als instellingen. We nemen jullie graag mee in de laatste ontwikkelingen: wat hebben we gedaan, waar staan we nu en welke vervolgstappen hebben we voor ogen.
Daarnaast willen we jullie input om het design verder te verfijnen. In een interactieve werksessie duiken we samen in het ontwerpproces en gaan we het gesprek aan. Doe mee, denk mee en help ons de nieuwe sectorvoorziening vorm te geven!
Wat kan een wallet betekenen voor het onderwijs?
Peter Eikelboom (SURF/Npuls), Juul de Louw (Npuls) en Jan van Mulligen (DUO DIT-lab)
Om lerenden regie te geven over hun eigen onderwijs, dienen een aantal zaken digitaal rondom de lerende georganiseerd te worden. Een persoonlijke eduwallet met een digitale identiteit (o.a. eduID) en digitale studieresultaten (educredentials) kan een belangrijk digitaal hulpmiddel zijn voor een Leven Lang Ontwikkelen. Daarnaast levert het ook andere voordelen op doordat leerresultaten sneller, efficiënter en veiliger kunnen worden gedeeld. Binnen Npuls wordt dit onderzocht en beproefd middels een eduwallet proeftuin samen met onderwijsinstellingen, lerenden, DUO en Studielink.
Robotic Process Automation (RPA) in de studentenadministratie
Erik Slaterus & Patrick Strik (Rijksuniversiteit Groningen)
RPA is een technologie waarmee softwarebots repetitieve, regelgebonden taken binnen digitale systemen kunnen automatiseren. Deze bots imiteren menselijke handelingen, zoals het invoeren van gegevens, verwerken van transacties en genereren van rapportages. De Rijksuniversiteit Groningen zet Robotic Process Automation (RPA) in op administratieve processen die niet geautomatiseerd kunnen worden. Wij delen graag de ervaringen die wij hebben opgedaan met RPA binnen onze universiteit. We vertellen u meer over de opzet, implementatie, impact op de werkvloer en over de terugverdienperiode.
Hands-on met EduGenAI: Samen bouwen aan verantwoord AI-gebruik in het vervolgonderwijs
Bas Smit (NPULS)
Deze interactieve workshop neemt deelnemers mee in de wereld van het EduGenAI platform, ontwikkeld binnen het Npuls innovatieprogramma. Na een korte introductie van het platform gaan deelnemers in kleine groepen aan de slag met praktische vraagstukken rondom de implementatie van generatieve AI in het onderwijs.
Tijdens deze workshop:
• Delen we de eerste resultaten van onze proof of concept met deelnemende instellingen;
• Laat een deelnemende instelling zien hoe zij het platform in de praktijk inzet;
• Verkennen we gezamenlijk hoe we uitdagingen op het gebied van veiligheid, ethiek en didactiek kunnen aanpakken.
Het EduGenAI platform is een perfect voorbeeld van hoe we in tijden van bezuinigingen door samenwerking toch innovatie kunnen realiseren: één gezamenlijke oplossing in plaats van vele afzonderlijke initiatieven bespaart niet alleen kosten, maar zorgt ook voor betere kennisdeling en kwaliteit, specifiek gericht op het vervolgonderwijs.
Slim en efficiënt identity & access management: eduID integratie in Studielink
Peter Clijsters (SURF) en Astrid van Heijl of Eefje Zeelt (Stichting Studielink)
Het hoger onderwijs digitaliseert en flexibiliseert in hoog tempo. Studenten volgen steeds vaker onderwijs bij meerdere instellingen, en de behoefte aan een veilige, centrale en betrouwbare digitale identiteit groeit. Maar hoe zorgen we ervoor dat identity & access management efficiënter wordt, terwijl de middelen onder druk staan?
Tijdens deze sessie nemen SURF, Studielink en een betrokken onderwijsinstelling je mee in de implementatie van eduID in het inschrijfproces. We demonstreren hoe eduID binnen Studielink wordt geïntegreerd en hoe instellingen het kunnen gebruiken om hun processen rondom toegang en inschrijving te vereenvoudigen.
Daarnaast zal een instelling delen hoe zij eduID willen inzetten binnen hun eigen processen en welke kansen en uitdagingen zij daarbij zien.
Door slimmer gebruik te maken van bestaande infrastructuur kunnen we de administratieve last verlagen, kosten besparen en tegelijkertijd de student meer regie geven over zijn of haar eigen gegevens.
AI-gedreven efficiëntie in het hoger onderwijs: Voorbij de hype – op weg naar slimme automatisering
Nichole Campbell (Rijksuniversiteit Groningen)
Kunstmatige intelligentie (AI) en het hoger onderwijs lijken op het eerste gezicht misschien een onwaarschijnlijke combinatie. In tegenstelling tot sectoren als logistiek of e-commerce – waar AI floreert op basis van voorspelbare, repetitieve processen – wordt het hoger onderwijs juist gekenmerkt door complexiteit, diversiteit en een sterke focus op de menselijke maat.
Toch schuilt er juist in die complexiteit een enorme kans. Onder de lagen van individuele studentenaanmeldingen, institutionele processen en administratieve workflows bevinden zich talloze taken die geoptimaliseerd, gestroomlijnd en versterkt kunnen worden met behulp van AI. Door arbeidsintensieve processen – zoals toelating, studiefinanciering, naleving van regelgeving en studentenondersteuning – te automatiseren, kunnen onderwijsinstellingen waardevolle tijd vrijmaken voor wat écht telt: persoonlijke aandacht voor studenten, strategisch denken en onderwijsinnovatie.
In deze sessie verkennen we hoe AI-gedreven automatisering het administratielandschap in het hoger onderwijs verandert. We laten praktijkvoorbeelden zien van instellingen die AI (al dan niet in combinatie met en als aanvulling op traditionele Robotic Process Automation, RPA) inzetten om meer efficiëntie, nauwkeurigheid en schaalbaarheid te bereiken. Maar vooral gaan we in op de manier waarop AI medewerkers in het hoger onderwijs kan versterken – niet vervangen – en kan bijdragen aan een toekomstbestendige, studentgerichte leeromgeving.
Miljoenen besparen en waarde toevoegen? UvA Spacefinder!
Dirk Jan Durieux (Universiteit van Amsterdam)
De UvA heeft onlangs een ruimtereserveringsysteem in gebruik genomen die het voor studenten en medewerkers makkelijker maakt om vrije ruimtes te vinden en te boeken. Denk aan vrije studieplekken, vergaderruimtes en zelfs werkplekken. Dit bespaart op termijn miljoenen aan huisvestingskosten. De presentatie vertelt het verhaal over hoe de organisatie samen een complex systeem implementeerde, wat de worstelingen waren en wat soepel ging. Naast het systeem behandelen we de techniek (sensoren), processen en het beheer. Maar vooral wordt gekeken naar het mooie resultaat dat deze verandering heeft opgeleverd.
Innoveren in de EU met Large Scale Pilots
Paul den Hertog (SURF)
SURF participeert samen met DUO en een aantal onderwijsinstellingen in de Large Scale Pilot Digital Credentials 4 Europe. In deze en komende LSPs wordt in grote consortia samengewerkt aan de European Digital Identity Wallet. We delen graag de resultaten van de eerste LSP én onze ambities voor de volgende.
Eigentijdse bedrijfskunde
Marcel Marrewijk (SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde)
SDO Hogeschool heeft een geïntegreerd curriculum ontwikkeld, waardoor vakken niet langer als 'los zand' geprogrammeerd zijn. Een eigentijdse visie is vertaald in een effectieve, persoons gerichte aanpak waardoor studenten (veel) meer impact kunnen maken om effectief de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken Innovatie en transformatie.
Slimme integraties: toekomstbestendig onderwijs zonder complexiteit
Marcel den Hartog (Enable U) & ROC Twente
Onderwijsinstellingen staan voor een digitale transformatie, maar hoe zorg je ervoor dat applicaties, systemen en data effectief samenwerken zonder dat de complexiteit toeneemt?
In deze sessie laat Enable U, samen met ROC Twente, zien hoe slimme integratie-oplossingen juist bijdragen aan het vereenvoudigen én versterken van de IT-omgeving binnen onderwijsinstellingen. Met veilige en efficiënte koppelingen ontstaat ruimte voor innovatie, betere dienstverlening aan studenten en medewerkers, en een grotere wendbaarheid richting de toekomst.
ROC Twente zag al vroeg het belang van integratie in. Niet alleen vanuit het oogpunt van efficiency, maar ook vanuit het oogpunt van privacy. Aan de hand van best practices en concrete voorbeelden laten we zien hoe instellingen met slimme integraties met slimme integraties wendbaarder en effectiever zijn geworden.
De studiegids als kompas voor de student
Robert Zeemans (TimeEdit) & Fred Jonker (Wageningen University & Research)
De studiegids is en blijft een belangrijke bron van informatie voor studenten. Met het Academic Operational Platform brengen we cruciale gegevens zoals curriculuminformatie, roosters en cursusevaluaties samen op één plek, zodat studenten hun studie beter kunnen plannen en organiseren.
In deze sessie laten we zien hoe je écht de student centraal stelt. We nemen je mee in de aanpak van Wageningen University & Research, waar dit platform succesvol wordt ingezet. Daarnaast presenteren we een vernieuwende manier van inschrijven, geïnspireerd door ideeën van de Vrije Universiteit Amsterdam – met als doel een soepelere, gebruiksvriendelijkere ervaring voor studenten.
Een maturity scan voor het onderwijs
Dianne Akkerhuis, Walter Groen (Fundatis) & Wim van Velzen (Christelijke Hogeschool Ede)
In deze sessie maak je kennis met de - maturity scan - ontwikkeld door de adviseurs van Fundatis. Deze scan helpt onderwijsinstellingen inzicht te krijgen in waar ze staan als het gaat om onderwijsvernieuwing.
De scan brengt op een overzichtelijke manier de sterke punten, verbeterkansen en mogelijke vervolgstappen in kaart – altijd afgestemd op de eigen ambitie van de instelling. Een waardevol instrument voor iedereen die doelgericht wil werken aan vernieuwing in het onderwijs.
HOlink 2025
HOlink 2025holink@congresbureau.duo.nl
HOlink 2025holink@congresbureau.duo.nlhttps://www.holink.nl/160768
2025-06-02
2025-06-03
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
HOlink 2025HOlink 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend